logo
Fotoğraf Galerisi

Üretmek

5 years, 9 months ago Birkaç Cümle Üretmek için yorumlar kapalı

Üretmek deyince aklınıza ne geliyor ? Veya biz ne üretiyoruz ? veya ne kadar üretiyoruz ?

Birkaç dakika önce bu soruların tümü, bir anda aklımda beliriverdi.

Bizler okulda olsun, evde olsun, hatta özel hayatımızda olsun üretken olmayı ve üretebilmeyi o kadar çok benimsemişiz ki MAKER kavramı ağzımızdan düşmez olmuş. Fuarlarda

buyantibiotics24.net

, uygulamalarda hatta burada facebook ta yapılan paylaşımlarda bakıyoruz herkes üretiyor.

Peki ya gerçekten üretiyor muyuz ? Yoksa üretilen şeyleri kopyalıyor muyuz ?

Mesela sınavda sorulan bir soruyu başka bir sınavda sorulduğunda yapabilen, ancak sayıları değiştirildiğinde veya problem farklı bir açıdan sorulduğunda yapamayan çocuk ne kadar üretken ?

Veya bir öğretmen düşünün A dersine giderken 10 yıl önce getirdiği kitabı alıyor ve deftere yazdırmaya devam ediyor. Geçen yıllardan kalan öğrenciler ise yazmaya bile gereksinim duymuyor ?

Veya bir uygulama düşünün Web sitelerinde bolca var. Giriyorsunuz ve kullanılan cihazların hepsini www.abcd.com sitesinden sipariş ediyorsunuz. Sonra gelince de sayfayı açıp Arduino İDE programı kodlarını kendi bilgisayarınıza kopyalayıp arduino ya yüklüyorsunuz. Ne dersiniz ? Tanıdık geldi mi ?

Okuldan tutunda iş hayatımıza gelene kadar başkalarının ürettiklerini tekrarlamanın ne kadar dışına çıkabiliyoruz ?

Üretmek dediğimiz eylem bu kadar kestirme ve basit olmamalı gibi geliyor bana. Üretme eylemi Hayal etmekle başlayıp, araştırma, tasarlama, hesaplama, imal etme ve hatta estetik adına güzellik katma süreçlerini içeren, uzun ve sabır isteyen bir eylem olmalı sanki. Başladığınız problemde çözüm için farklı bir yol ve farklı bir gidişat arayışı ile başlayıp kendi doğrularını yarattığın bir yapı.

Öyle ki üretmeye başladığınızda baktığınız web siteleri ve kitaplarda var olan bilgileri kıskanmalısınız. Neden benim aklıma daha önce gelmedi ! diye kendinize kızmalı

, hatta ukalaca ben daha iyisini yapabilirim diyebilmelisiniz…

İlginizi çeken konuları ve bu konular ile ilgili dökümanları sindirmiş, hatta saygıda kusur etmemek için yazarlarına birer hatıra mesajı bırakmalısınız.

Sonra kendinize olan güveninizi cebinize koyup önce kendi başınıza yapmaya çalışmalısınız.

Mesela kaşıkla kuyu kazmalı,
Karton kutu ile fotoğraf çekebilmeli,
Cam bardakları balkondan atarak düşme testi yapmalı,
Bulduğunuz ilk cihazın içinde ne var diye şöyle bir göz atmalı,
Rengini beğenmediniz diye, sırf size çok yeşil geldi diye pembe bir bisikleti maviye boyamalı

Buy Amoxil UK

,
Yolda yürürken aklınızda kalmasın diye 1 kg demirin mi yoksa 1 kg pamuğun mu daha ağır olduğuna bakmalı,
Sonra bilgisayarda gördüğünüz bir kod içinde (hani o kopyaladığımız onlarca koddan biri) çıkarsam ne olur acaba diye bir kodu çıkartmalı,

Yada en azından bunları öğrencilerinizin ve çocuklarınızın yapması için fırsat tanımalısınız.

En azından onların yaptıkları uygulamalarda, cihazlarda veya tasarımlarda kendilerinden bir parça yaratmalarına yanlarında olmalıyız.

Elbette ki çözümünü bildiğimiz problemlerde zaman kaybetmenin pek faydası yok, lakin ürettik diyebilmek için yaptıklarımıza ruhumuzdan bir parça üflemeliyiz. İşte o zaman taklit etmeyi bırakıp, bizim olanı var edeceğiz.

Hüseyin YILDIZ

TDK ya göre
Üretmek : Belirli faaliyet ve işlemler sonucu yeni bir mal veya hizmet meydana getirme, istihsal, tüketim karşıtı. Oluşturmak, yaratmak, meydana getirmek.
Üretken : Üretme gücü olan, çok üreten.

Comments are closed.